MCQ Quiz related to Goods And Services Tax (GST) India

Quiz Related to Goods and Services Tax in India

Here we compiled some important questions related to Goods and services tax in India. These are Multiple choice questions provided below:

1. What of the following rate not include in GST ?

  1. 5%
  2. 18%
  3. 25%
  4. 28%

Answer: 3

2. What is the full form of HSN ?

  1. Harmonised System of Nomenclature
  2. Harmonised Scrabble of Nomenclature
  3. Harmonsed System of Nomenclature
  4. Harmonized  System of Nomenclature

Answer: 4

3. How many types of GST ?

  1. 2
  2. 6
  3. 3
  4. 9

Answer: 3

4. GST will be levied on ?

  1. Manufacture
  2. Consumer
  3. Retailer
  4. All of these

Answer: 4

5. Who introduced GST first time in India ?

  1. Arun Jaitley
  2. Nirmala Sitharaman
  3. Pranab Mukherjee
  4. Manmohan Singh

Answer: 1

6. What is the name of the form for filling GST return by the Govt ?

  1. Sahaj and Sugam forms
  2. Special Access Scheme forms
  3. Sahaj and Scheme Forms
  4. Sugam and Sahaj forms

Answer: 1

7. Which constitutional amendment is done to pass the GST bill ?

  1. 101st
  2. 120 Th
  3. 130 Th
  4. 115 Th

Answer: 1

8. vivad se vishwas scheme bill was introduced in the Parliament on ……….. ?

  1. 2,February
  2. 5,February
  3. 23,February
  4. 10,March

Answer: 2

9. How much rate of tax reduced on handmade and machine made match stick ?

  1. 18%
  2. 12 %
  3. 10%
  4. 1%

Answer: 2

10. What is the last date of Income tax return ?

  1. 31 March
  2. 31 July
  3. 31 June
  4. 31 August

Answer: 2

11. How many countries have Dual GST model ?

  1. 10
  2. 14
  3. 15
  4. None of these

Answer: 4
(Till now Canada only has dual GST model but now India has adopted the GST dual model)

12. Which of the following country have the maximum GST tax slab ?

  1. Greece
  2. China
  3. India
  4. Canada

Answer: 3

13. How many types of taxes will be in Indian GST ?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 7

Answer: 2

14. which year GST was first proposed ?

  1. 1993
  2. 2015
  3. 2000
  4. 1999

Answer: 3

15. The maximum rate prescribed under IGST now  is ?

  1. 5%
  2. 12%
  3. 18%
  4. 28%

Answer: 4

16. What is the major objective based tax on consumption of good and service ?

  1. Duration
  2. Destination
  3. Development Country
  4. Eliminate Excessive Tax

Answer: 4

17. Which is the first state that passed GST bill ?

  1. Gujarat
  2. Andhra Pradesh
  3. Telangana
  4. Bihar

Answer: 3

18. What is Full form of E way bill ?

  1. Electronic Way bill
  2. E-Commerce Way bill
  3. Electronic way of bill
  4. None of these

Answer: 1

19. How much turnover required for GST registration ?

  1.  70-80 lakhs
  2. 30-40 lakhs
  3. 20-40 lakhs
  4. 50-60 lakhs

Answer: 3

20. How much rate of tax increase on mobile Phone and specific parts  ?

  1. 12% to 18%
  2. 5% to 12 %
  3. 18% to 22 %
  4. 18% to 5 %

Answer: 1

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *